ENF09: Pramvejen
Bygherre: Privat
Arkitekt:
p a r k + m a r k
Kg CO2 ækv. / m2 / år
Mat. 5,15
Tek. 0,60
Drift: 0,94
Total 6,69
Kg CO2 ækv. / person / år
Total 204
Etager
1
Pramvejen er et byggeri, tegnet og opført for en privat bygherre, hvor konstruktionsprincipper og materialevalg er styret af ønsket om et sundt hus, uden toxicitet eller plastholdige materialer og ambitionen om at opføre et bæredygtigt hus i biobaserede materialer som ikke går på kompromis med ”god arkitektur” men tværtimod tegnes skarpt og enkelt, på lige fod med konventionelle byggerier.
Bygningen i ét plan med hems står på et linjefundament af beton med letklinkerblokke. Terrændækket er opbygget af selvbærende beton og isoleret med EPS. De sønære og meget våde forhold, grundet højt vandspejl, har ikke givet mulighed for at arbejde med et let terrændæk, hvorfor fundamenter er af armerede betonbjælker med selvbærende terrændæk af beton.
Huset er opført med bærende konstruktioner i træ med træfiber som isolerende materiale og vindspærre hvilket gør det åndbart, da dets opbygning fra indre til ydre består af biobaserede materialer. Facaderne beklædt med ubehandlet dansk douglasgran, ligesom taget. Indvendigt er overflader beklædt med lerspartel hhv. douglasfinérede møbelplader.
Taget bæres af én gennemgående kipbjælke i limtræ, der spænder fra gavl til gavl og er udført med tagudhæng. Udhænget beskytter facaden, samt dør- og vinduespartier mod direkte vandpåvirkning, ligesom det skærmer for solen. Tagvand ledes direkte til åløb via terræn, i et forsøg på at mindske brugen af materialer, her ledninger i jord.
Huset er 122 m2 med tre soveværelser. Med fire beboere giver det ca. 31 m2/ person, hvilket er i den lave ende for plads per person i case samlingen.
KLIMAPÅVIRKNINGEN I RELATION TIL ANDRE BEST PRACTICE CASES
Den pågældende case er fremhævet i diagrammet som viser best practice byggeriernes udledning sorteret fra den, per kvadratmeter, højeste til laveste udledning af kg CO2-ækv. / år.
CO2-REGNSKAB OVER BYGGERIETS BYGNINGSDELE
Den horisontale akse viser bygningens mest centrale bygningsdele, herunder fundamenter, terrændæk, ydervægge, indervægge, dæk, trapper og ramper, søjler og bjælker, altaner og altangange, tage, vinduer, døre og glasfacader, el- og mekaniske anlæg samt tekniske installationer (standard værdier).
BYGNINGSDELE KG CO2-ÆKV. KG MATERIALE
Søjlediagrammet viser det pågældende boligbyggeri opdelt i tre materialegrupper: biogene materialer, hybrider og andre materialer.
Den lodrette akse viser tal for kilogram i tusinde, dvs. at spændet er 0 - 50. 000 kg.
Søjlen til venstre viser bygningens masse i kg, opdelt i materialegrupperne.
Søjlen til højre viser bygningens totale udledning af CO2 -ækv. opdelt efter samme princip.
BIOGENE MATERIALER
YDERVÆGGENS OPBYGNING
Bræddebeklædning, ubehandlet træ
Træliste
Vindspærre, træfiberplade
OSB-plade
Træliste
Træfiberisolering, plade
Fibergips
Lerpuds
INDERVÆGGENS
OPBYGNING
Træskelet
Træfiberisolering, plade
OSB-plade
Krydsfiner
Fibergips
Lerpuds