Fremtidens byggematerialer på Søren Kierkegaards Plads
10. juni – 11. august 2023
Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har med konkurrencen “Next Generation Architecture” udpeget 3 vinderforslag, som i pavillonform fremviser klimavenligt boligbyggeri med ressourceforbrug i respekt for planeten.
Udstillingsområdet og de tre pavilloner baserer sig på innovative byggeløsninger og fremviser koncepter og tilgange til at reducerer klimaaftrykket fra nybyggede boliger med 75%. En grøn park af bl.a. upcyclede materialer binder området sammen, og danner ramme om en udstilling om klimavenlige byggematerialer og metoder gennem tiden samt baggrundsinfo om initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”.
Udstillingsområdet er åbent fra 10. juni – 11. august 2023 med gratis adgang.
ReVærk- En naturlig pavillon Oplevelse
Med Pavillonen ønskes det at give de besøgende oplevelsen af boligkonceptets rumligheder og materialekvaliteter. Målet er at fremvise, at de basale materialer; stampet lerjord, halm og rundtømmer, der for mange mennesker ligger langt fra forestillingen om den moderne bolig, kan fremstå raffinerede og med høj sanselig værdi.
Denne erkendelse er vigtig at skabe, da det er materialer og løsninger, der rummer afgørende potentialer i den bæredygtige omstilling, men endnu mangler eksemplificeringer i kvalificeret arkitektonisk helhed på dansk jord.
RØNNOW LETH & GORI og CINARK
TÆKKEDE TEGLBLOKKE er et projekt af RØNNOW LETH & GORI og CINARK som undersøger en ny byggeteknik baseret på de traditionelle og stedbundne materialer ler og tækkerør. Ved at kombinere isolerende teglblokke (’poroton’) med tækkerør skabes en robust og åndbar konstruktion, som både er velkendt og velegnet til at skabe gode, sunde boliger. Projektet står på skuldrene af vores historiske bygningskultur, håndværk og byggetekniske løsninger, og rækker ind i en fremtid, hvor vi må bygge langtidsholdbare boliger for at nå et langt mindre CO2-aftryk. RØNNOW LETH & GORI og CINARK har ifm. projektet udviklet en pavillon som eksemplificerer byggesystemet i 1:1 og giver et indblik i projektets byggeteknik og rumlige og materialemæssige egenskaber.
Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineering
Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineerings pavillon udfolder hovedpointerne i det tilhørende boligkoncept: Manifest for den planetært rimelige bolig. I kontrasten mellem regnskærmens lette, demontérbare exeskelet og den tunge kerne opstår således et interessant tredjerum, der danner boligkonceptets og pavilionens arkitektoniske hovedgreb. Ved hjælp af denne opdeling af klimaskærmen i sine enkleste elementer – regnskærmen og den bærende konstruktion – opføres pavilionen til fuldbyrdet ’design for disassembly’, og viser, hvordan boligen på én gang kan opføres kompakt, arkitektonisk attraktivt og med den størst mulige fleksibilitet for fremtidens omskiftelige brug.
Tilgængelighed
Adgang
Der er adgang med rampe til hele pavillonområdet.
Vi henviser til bibliotekets toiletter –som kun kan benyttes i bibliotekets åbningstider.
Der er bænke, man kan hvile sig på
Deltagelse i åbningsarrangementet kan kun ske fysisk (ikke online streaming e.l.)
Parkering
Vi henviser til de offentlige p-pladser ved Slotsholmsgade, Frederiksholms kanal og BLOX parkering med 350 p-pladser med nem adgang fra Vester Voldgade.
Kollektivtrafik
Buslinje 26 stopper ved Søren Kierkegaards Plads.
Fra Hovedbanegården er der ca. 15 minutter til fods til pavillonudstillingen
Fra Gammel Strand eller Christianshavn st. er der ca. 10 minutter til fods.
Havnebussen 901, 902 stopper lige ved pladsen.
Next Generation Architecture
Vi inviterede den næste generation af rådgivere, arkitekter og konstruktører til at give deres bud på klimavenlig arkitektur. Det kom der et imponerende løsningskatalog ud af.
En jury udvalgte seks vindere på baggrund af følgende motivation:
Vinderne er alle kendetegnet ved at vise hvordan et systematisk fokus på klimaaftryk åbner for nye boligkvaliteter. Forslagene vidner i sin problemforståelse og løsningstilgang også om at det med enkle helhedsgreb er muligt at løse flere planetære udfordringer samtidig og etablere en klar sammenhæng i boligernes funktionelle og oplevede logik.
Forslagene er endvidere udvalgt med henblik på at sikre bredde i løsningstilgangen – både hvad angår bygningstypologier, strategier til klimareduktion (herunder materialetilgang), hvilke merværdiselementer der arbejdes med samt hvor modne / radikale forslagene er.
I overensstemmelse med ambitionen for dette åbne call, er forslagene udvalgt fra deres klarhed snarere end deres fulde detaljering. Der er endnu ikke tale om fulde koncepter for klimavenligt markedsattraktivt boligbyggeri, men vi er overbeviste om at forslagenes iboende kvaliteter gør det muligt at nå derhen.
Udover de tre pavilloner blev yderligere 3 boligkoncepter præmieret
Matter of Space og Niche Arkitekter, Halmværk
Som de øvrige vinderforslag er forslag 53, Halmværk, kendetegnet ved evnen til at løse flere udfordringer på en gang. Som navnet angiver, er halm her det primære materiale. Halm er et hurtigt voksende lokalt produceret restmateriale, der findes mange steder i et landbrugsland som Danmark. Materialet er derfor oplagt at bruge for at binde CO2 og reducere brugen af nyindvundne materialer.
Halmvægge er kendetegnet ved at være forholdsvis tykke. Forslag 53 gør denne egenskab til en fordel. Ved at arbejde skulpturelt med halmen og den bærende trækonstruktion etableres der opholdszoner, nicher og inventar indenfor, der gør den kompakte bolig attraktiv. Forslaget anviser dermed en meget direkte kobling mellem arealoptimering og de valgte materialer. På ydersiden arbejdes der tilsvarende med, at husets opbygning kan indtages af dyr- og planteliv og at huset dermed er i tæt kontakt med det omkringliggende landskab. Hvor en traditionel klimaskærm handler om at holde naturen ude, arbejder forslaget med en bevidst flydende overgang, der kan øge biodiversiteten og vores værdsættelse af den.
Forslaget udmærker sig alt i alt ved at anvise, hvordan materialevalget og en ønsket nærhed til natur kan skabe en kompakt, attraktiv bolig med et minimalt fodaftryk.
Henning Larsen samt Djernes & Bell: Residential regenesis
Hvordan kan vi bygge til, frem for at bygge nyt? Udgangspunktet for forslag 64 er, at byggeriet ikke kan blive ved med at tage mere end det giver. Og at det derfor ikke er holdbart, at vi fortsat inddrager nye arealer til at bygge på. Som alternativ strategi arbejder forslag 64 med tanken om ”podning” – at der på eksisterende bebyggelser både i den tætte by og i forstaden kan tilføjes nye boenheder på gavlen, taget, indkørslen m.m.
Fortætningen reducerer ikke bare presset på frie arealer. Den tilføjer også den eksisterende by nye kvaliteter. Forslaget arbejder med biobaserede materialer med et lavt klimaaftryk og potentialet til at fremme natur og naturoplevelse i og mellem husene. Tilsvarende muliggør podningen også, at boligsammensætningen bringes i balance med nuværende livs- og familieformer.
Forslaget præmieres for at anvise, hvordan boligbehov og fornyelse af den eksisterende by kan kombineres og skabe en varieret, naturnær by med et minimalt klimaaftryk. Bindingen i den eksisterende bygningsmasse gøres her til et aktiv, og de anviste løsninger til at skabe bæredygtige, tidssvarende boliger har relevans også for tæt bebyggede kommuner.
CF Møller Architects: Gaia – life cycles within boundaries
Forslag 71 er et samlet program for byggeriets omstilling snarere end et afgrænset boligkoncept. Forslaget er gennembearbejdet i alle skalaer, og der anvises løsninger for alle bygningstypologier, der peger i retning af samlet aftryk på 0 kg CO2 per bygget kvadratmeter.
Forslaget udforsker muligheden for at udvikle den nordiske boligtradition ved en samtidig gentænkning af adfærd (”life of people”), konstruktion og materialer (”life of building”) og bygninger, der minimerer og samtidig tilpasser sig og skaber livskvalitet i et klima under forandring (”life of planet”). Forslaget udmærker sig blandt andet ved at anvise, hvordan en kompakt, attraktiv bolig kan se ud i etagebyggeriet.
Forslaget præmieres for sit høje ambitionsniveau og sin systematiske belysning af, hvordan målene kan nås med relevans for alle bygningstypologier.
Særligt fleretages boligbyggeri bør være i fokus i den videre konkretisering af forslaget.
Se hele casesamlingen
fra de to åbne calls “Sustainable Solutions” og “Next Generation Architecture”