Birch Ejendomme eksperimenterer sig til en ny standard
Det vejer tungt for Birch Ejendomme, at virksomheden fremadrettet kan bygge med et lavere klimaaftryk. Samtidig er det afgørende, at nye boliger er lejer-venlige og hænger sammen økonomisk. Derfor er ejendomsudvikleren gennem ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’ ved at udvikle det, de selv kalder for ”en ny Birch-standard”
I Gødvad ved Silkeborg vil en ny rækkehusbebyggelse tage form i løbet af 2025. Birch Ejendomme står bag de 101 boliger, hvoraf særligt én række skiller sig ud.
De seks rækkehuse i rækken indgår i eksempelbyggerierne i ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’. En indsats som Villum Fonden og Realdania står bag, og som har som mål at udvikle løsninger og opføre eksempler på boliger, som reducerer det samlede klimaaftryk med 75 procent. Omregnet betyder, at eksempelbyggerierne skal ramme en samlet CO2-udledning på 2,5 KG CO2-ækv./m²/år.
I Gødvad ser det ud til, at Birch Ejendomme kommer tæt på.
”I forbindelse med projekteringen i dispositionsfasen i begyndelsen af 2025 viste vores LCA en CO2-udledning på 3,2. Vi har stadigvæk nogle optimeringsmuligheder, og forventer at forbedre resultatet i de kommende faser,” siger Mette Fredberg Schmidt, civilingeniør og bæredygtighedsspecialist hos Birch Ejendomme.
Både biogene og traditionelle materialer
Eksempelrækkehusene kommer til at bestå af biogene materiale i form af f.eks. træ i ydervægge og tagkonstruktionen samt papiruld som isolering. Rækkehusene er placeret på skruefundamenter og har et terrændæk af træ, og på taget er der solceller, der leverer energi til boligernes varmepumper.
”Normalt bliver vores boliger koblet på fjernvarmen, hvis der er det i området, men her har vi valgt at gå med kombinationen af solceller og varmepumper. Det skyldes, at den kombination performer bedre med de nuværende emissionsfaktorer. Havde det været med de nye emissionsfaktorer, havde fjernvarme godt kunnet være en løsning, vi var gået med,” siger Mette Fredberg Schmidt.
Indvendigt bliver husene mere traditionelle.
”Vi har taget et grundigt kig på produktspecifikke EPD'er til materialevalg af overflader. Og for os var det rigtige valg at gå med gipsplader på væggene,” forklarer Brit Høstrup Boye, teamleder i bæredygtighedsteamet hos Birch Ejendomme.
En EPD, som er en forkortelse af Environmental Product Declaration, dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber og udvikles i henhold til anerkendte europæiske og internationale standarder.
”Vi undersøgte både lerplader og krydsfiner som alternativer til gipsplader, men i sidste ende skal det, vi bygger, også være lejervenligt. Og der var det vores vurdering, at lerplader var for skrøbelige, og at f.eks. krydsfinerplader hurtigt ville få huller fra søm og skruer, som ville være vanskelige at reparere. Så ler og træ ville betyde, at vi skulle stille meget specifikke krav til vores lejere om, at de f.eks. på nogle vægge ikke måtte hænge noget op. Det ville ikke være realistisk,” siger Brit Høstrup Boye.
For virksomheden handler det i høj grad om at lære og justere – og så igen lære af det. Mette Fredberg Schmidt kalder det en iterativ proces.
”Der er mange valgmuligheder, og nogle gange er vi nødt til at låse os fast på en ting for at kunne komme videre med nogle andre ting. Af og til kan vi så være nødt til at gå lidt tilbage. For eksempel har vores valg af fundamenter haft stor betydning for vores u-værdier, f.eks. i terrændækket, som har stor betydning for energirammen, som så også har betydning for vores CO2-udslip. Så ja, det er to skridt frem og et tilbage hele tiden. Men vi lærer rigtig meget,” siger hun.
Fravalg af brandtest
I lejlighedsskel har Birch Ejendomme også fravalgt biogene materialer. Primært fordi det ville kræve brandtest, med den usikkerhed, disse ville medføre.
”Jeg tror, at vi kunne være kommet lidt længere ned i CO2, hvis vi havde valgt at gå med nogle andre materialer i vores lejlighedsskel. Men vi opvejede det i forhold til, om vi kunne fortsætte i BK1-brandklassen, og vægtede det højest, fordi det er også noget, vi regner med at kunne bruge fremadrettet. Det er også noget, vi har gjort, for at flere i byggebranchen kan arbejde videre med de løsninger, vi har valgt, uden det kræver yderligere økonomi til en certificeret brandrådgiver,” siger Mette Fredberg Schmidt.
For virksomheden handler det også om den sikkerhed, der ligger i at vælge produkter, som allerede er kendt.
”Vi kan ikke stå i en situation, hvor en brandrådgiver siger ja til en løsning på ét projekt, som en anden rådgiver siger nej til på et andet projekt. Vi er nødt til at være sikre på, at vi har en løsning, der går igennem hver gang, og det kan vi ikke være med de biogene materialer, som det ser ud nu,” siger Mette Fredberg Schmidt og der peger på, at den lange ventetid på at gennemføre en brandtest også blev en udfordring. Ventetiden ville forsinke projekteringen for meget.
En ny standard
For Birch Ejendomme er målet med eksempelbyggeriet om at lande så lav en CO2-udledning som muligt. Men også om at finde løsninger, der kan bruges igen og igen i de mange boligbyggerier, der skal gennemføres i de kommende år, hvor der indføres nye, skærpede klimakrav til byggeriet.
”Vi bruger de her eksempelbyggerier til at finde en ny Birch-standard. Til at finde ud af, hvad er godt at tage med, og hvad der ikke fungerer for os,” siger Brit Høstrup Boye.
Hun oplever stor nysgerrighed blandt sine kolleger, selvom der til en begyndelse var en vis skepsis.
”I starten troede de nok, at vi skulle til at bygge halmhuse eller noget meget alternativt. Men nu er der en udbredt forståelse af, at vi ikke behøver at bygge helt vildt anderledes, selvom vi bygger med et lavere CO2-tryk. Samtidig har vi, som arbejder med eksempelboligerne, gjort meget ud af, at boligerne også skal være lejer-venlige, skalerbare og hænge sammen økonomisk. Vi skal kunne drive en virksomhed,” fortæller Brit Høstrup Boye.
Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk
Projektchef Michael K. Rasmussen
På vegne af VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com