Klima-ambitiøse boliger kalder på en ny æstetik
Der blev zoomet ind på tekniske detaljer og skabt nye forbindelser på tværs af de 13 projektteams, da Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet i tirsdags afholdt sin sjette workshop – denne gang med fokus på fundamenter, terrændæk og ydervægge. Workshoppen var for rækkehuse og enfamiliehuse, og der var fuldt blus på samarbejdet og den helt konkrete løsningsudveksling.
Hvordan ser knudepunktet mellem fundament, terrændæk og ydervæg ud i jeres projekt? Og hvordan performer de tre bygningsdele i et klimamæssigt perspektiv? Det var nogle af åbningsspørgsmålene på den sjette workshop i 4 til 1’s eksempelbyggerispor, som efterlod projektchef, Michael K. Rasmussen, meget glad og optimistisk.
Dynamik og lyst til deling
”Vi ser folk læne sig ind samarbejdet i endnu højere grad, end de har gjort før. Projekterne kan spejle sig i hinanden og hente inspiration fra hinanden, og det er opløftende at mærke den dynamik og lyst til deling. Det er sådan vi når længst, og jeg håber også at andre udenfor initiativet vil byde ind med spørgsmål, ideer og forslag, når vi begynder at blive endnu mere konkrete,” siger Michael K. Rasmussen.
Skruefundamenter og marksten reducerer brugen af cement
Og selv om der er mange forskellige greb til at nedbringe klimaaftrykket, så er der også mange ligheder imellem projekterne, der alle er på vej ind i projekteringsfasen. Der arbejdes med skruefundamenter, punktfundamenter og marksten for at reducere brugen af cement. Der arbejdes med biogene terrændæk. Og der arbejdes med yderbeklædninger i træ og med ideer om isolering af halm, græs og hamp i tillæg til de populære papir- og træfiberisoleringsmaterialer.
Halm og hamp som isoleringsmaterialer?
Ideen om halm og hamp som isoleringsmaterialer følger en simpel logik, ifølge Helga Jacobsen fra Tiny Varigheden:
”Vi bør i fremtiden bruge de hurtigtvoksende biogene materialer som halm, hamp og græs til isolering, fordi vi skal bruge træ til konstruktionerne,” siger hun.
Lodrette boligsket og ikke-bærende vægge
Workshoppens andet tema var de lodrette boligskel og ikke-bærende vægge. Også her fylder de biogene isoleringsmaterialer og beklædninger med fx lerpuds en del. Det kastede diskussioner om brugervenlighed og slut-æstetisk af sig. For hvordan vil kommende ejere og lejere agere i et hus, hvor man ikke lige kan pudse og male skruehuller væk igen? Og vil de acceptere synlige installationer, der gør byggeriet mere pragmatisk og velegnet til genanvendelse?
Vi skal vænne os til en ny æstetik
Vibeke Willems fra Arkitema er ikke i tvivl:
”Skal vi nødvendigvis skjule installationer i en bolig, hvis det gør byggeriet mindre klimavenligt? Vi skal vænne os til en ny æstetik, der på flere punkter trækker på noget af det, vi kender fra tidligere, med fx synlig rør- og kabelføring – og anvende det, hvor det gavner klimaet”.
Vibeke Willems bakkes op af Torben Valdbjørn Rasmussen fra BUILD, som også deltog på workshoppen:
”I BUILD tænker vi de samme tanker omkring synlige installationer. I ydervægge kræver installationer, at tæthedsplanet brydes eller at der indføres et installationslag. At bryde tæthedsplanet kræver ekstra opmærksomhed for at reetablere tætheden, og installationslaget er en ekstra arbejdsgang. Reelt er der ingen grund til at skjule installationer. Det er smart at have tilgængelige installationer. Det giver besparelser i klimaregnskabet, det øger muligheden for vedligehold, det reducerer arbejdsgange, og det reducerer risikoen for gennembrydninger af tæthedsplanet. Vi skal langt ned i klimabesparelser, og derfor skal alle besparelser tages med, og en af de lavthængende frugter med stor betydning, er at lade installationer være synlige.”
Radiatorer, gulvvarme eller ikke-vandbåret varme?
Et andet diskussionspunkt, der dukkede op på workshoppen, var valg af varmekilde og varmeafgiversystem. Nogle projekter har valgt gulvvarme, mens andre vælger radiatorer for at opnå en CO2-besparelse og gøre huset mere velegnet til adskillelse. Men bør man helt gå væk fra ideen om vandbaseret varme? Stig Hessellund, projektchef i 4 til 1, udfordrer tilgangen:
”Det er spændende, at de fleste af jer vælger vandbårne varmeløsninger. For en af de cases, der performer rigtig godt i vores best practice case samling, har slet ikke vandbåret opvarmning overhovedet,” siger han og understreger fordelene ved at reducere tilstedeværelsen af vand i huset til et absolut minimum.
Erfaringsdelingen fortsætter
Tirsdagens workshop var den første af efterårets mere udviklingsorienterede sessioner, hvor de 13 projektteams bliver meget mere konkrete på løsninger og materialevalg. Vi følger udviklingen og deler de effektfulde tilgange som arbejdet skrider frem.
Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk
Projektchef Michael K. Rasmussen
På vegne af VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com