Pavillonerne på Søren Kierkegaards Plads rejser videre

 
 

Financial Times. ArchDaily. Dezeen. Politiken. Berlingske og Byrummonitor. Det var bare nogle af de medier, der i sommer bragte budskabet videre ud i verden: Vi har materialerne og mulighederne for at reducere klimaaftrykket fra boligbyggeri med 75% og samtidig forbedre indeklimaet. Ovenikøbet kan vi skabe en ny æstetik med afsæt i naturens nuancer og materialer. Nu fortsætter rejsen for de tre pavilloner.

Gennem sommeren dannede pavillonerne på Søren Kierkegaards Plads ramme om et væld af aktivitet og besøg fra hele verden. Branchefolk, borgere, forskere, investorer, journalister og mange flere lagde vejen forbi for at studere de tre boligkoncepter, som på hver deres måde bringer klima-aftrykket ned på 2,5 kg CO2/m2/år.

Halm, ler, træ og de traditionelle byggeteknikker blev fremhævet, og den rumlige og æstetiske oplevelse af pavillonerne fik mange positive ord med på vejen. Nu fortsætter rejsen for de tre pavilloner, der er blevet adskilt og opmagasineret, mens de venter på næste stop.

 

Tækkede Teglblokke af Rønnov LETH & GORI, NaturligRækkerne af ReVærk og Manifest 2.0 for den planetært rimelige bolig af Tegnestuen Lokal.

Tækkede Teglblokke genetableres i Guldborgsund af lokale håndværkerstuderende

Tækkede Teglblokke, som er konstrueret i ler og tækkerør, får et efterliv i Guldborgssund Kommune, der har store ambitioner inden for bæredygtigt byggeri.

”Pavillonen skal placeres ved Guldborgsund Zoo og Botanisk Have og bliver genopført af håndværkerstuderende fra en lokal erhvervsskole, som skal bygge pavillonen op igen fra sammenpakkede materialer og bygningsdele. På den måde får pavillonen både et efterliv som bygning og rum men også i kraft af at en ny generation af håndværkere får kendskab til materialerne og byggeteknikken,” siger Uffe Leth, arkitekt og partner i LETH & GORI.

Aftaler for NaturligRækkerne og Manifest 2.0 i støbeskeen

Leret fra NaturligRækkerne, der er konstrueret af stampet lerjord, halm og rundtømmer, er tilbage hos én jord, som specialiserer sig i ubrændt ler. Træelementerne opbevares i en container, mens dialogen mellem skaberne hos ReVærk og forskellige interesserede aftagere foregår.

Det samme gør sig gældende for Manifest 2.0 for den Planetært Rimelige Bolig, hvis grundide er design for disassembly og visionen om størst mulig fleksibilitet for fremtidens omskiftelige bolig. Der afsøges lige nu muligheder for aftale med en aktør med en bæredygtig vision, lyder det fra Tegnestuen Lokal:

”Vi ønsker at pavillonen bruges som platform for udstilling af genanvendte materialer med stærkt cirkulære potentialer. Aftalen er endnu ikke helt på plads, så for nu er pavillonen skilt ad og den bærende konstruktion opmagasineres indtil videre. Facadeglasset er returneret til Danica Ejendomme og telgstensbelægningen er doneret til Københavns Kommune,” siger arkitekt og stifter Christopher Carlsen.

 

Landskabet på Søren Kierkegaards Plads blev tegnet af BOGL og opført af Malmos Landskaber.

Dækket tilbage til Næste og træerne videre til Kirkebjerg Søpark i Brøndby

Også landskabet, der blev etableret omkring pavillonerne på pladsen, har et efterliv. Det lange trædæk, der forbandt pavillonerne, var lavet af genbrugstræ fra Næste, en cirkulær design- og byggevirksomhed. De tager nu træet tilbage og sender det endnu engang til genbrug i et nyt projekt.

På samme måde får træerne fra pladsen et videre liv i AKFs Kirkebjerg Søpark i Brøndby. Her udvikler AKF lige nu rækkehusprojektet Søstien, der som en del af Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, har ambitioner om et klimaaftryk på en fjerdedel af gennemsnittet.

”Vi er glade for at byde de store træer velkommen til et fortsat liv, hvor både vi selv og vores beboere kan få glæde af dem,” siger Kirstine Bendtsen, projektudvikler hos AKF.

 

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
På vegne af VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
 
Camilla Valeur DahlDansk