Sådan måler vi på social regenerering
Ambitioner for biodiversitet og social regenerering kan berige arbejdet med CO2-reduktioner, hvis vi tænker os godt om og gør os umage. Sådan lød det på Building Green fra panelet af bygherrer i 4 til 1 Planet, der på hver deres måde er gået i gang med at kvantificere det, der ligger ud over CO2-målene.
Hos Lejerbo har man udviklet et værktøj til at måle på design for adskillelse. Hos Ikano Bolig har man udviklet et spørgeskema, der kan monitorere på sociale forhold som for eksempel graden af ensomhed. Hos Tiny Varigheden undersøger en antropolog graden af trivsel. Og hos AKF måler man på rotationen af lejere, ligesom man laver en omfattende lejertilfredshedsundersøgelse, der fokuserer på oplevet nabofælleskab og generel tilfredshed.
Målingen foregår på eget initiativ
Det, der ikke hører ind under CO2-målene, kan kvantificeres, men det er ikke helt ligetil, og tiltagene foregår lige nu på eget initiativ hos de enkelte bygherrer. Der er brug for afprøvning, videreudvikling og deling i branchen. Og interessen for værktøjer og metoder var stor blandt publikum på Building Green, der også spurgte ind til, om panelet oplevede at 2 plus 2 giver 5, eller om de sociale og biodiversitetsmæssige målsætninger trækker fra i klimaregnskabet.
”Hos Lejerbo har vi fokus på sunde boliger, fællesskaber og bæredygtighed. Og vi oplever, at de bedste designløsninger altid fremmer flere parametre på én gang. For eksempel reducerer vi CO2-aftrykket, når vi bygger med træ. Men vi får også en sundere bolig,” siger Jesper Kort Andersen fra Lejerbo.
I AKF’s Halmrækkehusene slår man også to fluer med én smæk:
”Vi reducerer antallet af kvadratmeter i husene og har i stedet fælleshuse med delte faciliteter, der understøtter det sociale samvær. Vi bygger færre kvadratmeter, hvilket betyder et lavere CO2-aftryk, men der er plus på den sociale konto,” siger Kirstine Bendtsen fra AKF
Hvordan måler man på fællesskab og ensomhed?
Et eksempel på social regenerering kan være reduceret ensomhedsfølelse og øget fællesskabsfølelse blandt beboerne i et boligkvarter. Det mener man hos Ikano Bolig, hvor Lone Lindgård Laursen sætter ord på det survey, der skal afdække en række sociale faktorer i og omkring Ikanos byggerier:
”Vi er i gang med at udvikle et survey, der med en vis frekvens vil blive sendt ud til et stort antal beboere. Her måler vi på en lang række sociale faktorer, blandt andet følelsen af ensomhed, som vi selvfølgelig forventer at se reduceret over tid,” siger Lone Lindgård Laursen.
Hos Tiny Varigheden, der betegner sig selv som et boliglaboratorium for fremtidens måde at bygge og leve på, har man et samarbejde med en antropolog, der på tværs af en række (tiny-) bofællesskaber vil undersøge graden af trivsel. Om et egentligt succeskriterium siger Helga König-Jacobsen fra Tiny Varigheden:
”Vores mål for succes er, at når vi først bor der, så bibeholder vi gejst i arbejdsfællesskabet og beriger vidensudviklingen indenfor byggesektoren.
Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk
Projektchef Michael K. Rasmussen
På vegne af VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com